Island. Ett land som oftast förknippas med häpnadsväckande natur, men kanske inte riktigt lika ofta med odling. Oavsett var du befinner dig tornar de snötäckta bergen upp sig, men i växthusen vid deras fötter växer faktiskt allt från jordgubbar till svamp och till och med bananer.

Landet har en lösning som är få förunnat och det stavas; varma källor.

 

I ett av växthusen i det lilla samhället Hveragerði är förberedelserna inför sommaren i full gång. Krukor fylls med jord, växter delas, omplanteras och vattnas.

Lars D Nielsen har tillsammans med sin fru Ragnheiður Guðmundsdóttir ägt och drivit växthuset och blomaffären Garðplöntusalan Borg sedan 1975.

Det var här barnbarnet Stefán Nielsen spenderade majoriteten av sina somrar när han växte upp, och sedan några år tillbaka arbetar han sida vid sida med morföräldrarna.

 

– Jag har provat på många olika jobb, men det slutade alltid med att jag kom tillbaka hit. Jag tycker om att ingen dag är den andra lik och den lugna arbetsmiljö vi har här inne, säger Stéfan Nielsen, samtidigt som han ympar några blivande fruktträd.

Thea Holmqvist Photography Logo

Hveragerði Greenhouses

published in Dagens ETC 27/4 2015

Släktens verksamhet består idag av fem anställda, inklusive Lars och Ragnheiður. Totalt har de åtta enorma växthus där det växer allt från barr- och fruktträd till buskar, blommor, kryddor och grönsaker. De tillhör de mindre företagen på orten och försäljningen är i huvudsak inriktad mot privatpersoner och deras trädgårdar.

 

– Här i Hveragerði finns det omkring fem, kanske sex aktiva företag som driver växthus idag. Det kanske låter mycket för ett samhälle med 2000 invånare, men förr var vi nästan tio gånger så många. En del av husen har brunnit ner, andra har flyttat till andra byar, till exempel Fluðir och Reykholt. Importenär såklart också en bidragande orsak till det minskade antalet företag, förklarar Stefán.

 

Han berättar om bakgrunden till samhället Hveragerði, vars namn Stefán översätter till ‘staket runt varm källa’. På var sin sida av samhället höjer sig bergväggarna mot himlen, och ett 5000 år gammalt lavafält skiljer invånarna och havet åt. Området tillhör vulkanen Hengill,är geotermiskt aktivt och drabbas ständigt av mindre jordskalv. Men den 29 maj 2008 skapade ett större skalv, 6,2 på richterskalan, ytterligare ett stort aktivt område med varma källor i utkanten av byn.

Det var tack vare sådana källor som grunden för samhället Hveragerði kunde läggas för nästan ett sekel sedan.

 

– Det grundades en fabrik där de tvättade ull vid floden här i byn för omkring 100 år sedan. Vattnet i floden, som heter Varmá, frös inte om vintern och verksamheten kunde därför vara igång året runt.

 

Så småningom växte byn fram ochän idag har de varma källorna en central roll i verksamheten där. Det är nämligen ångan från källorna som i de allra flesta fall värmer upp växthusen – en metod som inte bara är vanlig i Hveragerði, utan över hela Island i områden där varma källor är aktiva.

 

– Metoden med att ta vara på ångan är billig och skapar ett behagligt klimat, både att jobba i och för våra växter. Vi har snötäckta berg precis utanför fönstret, men här inne är det 10 grader även mitt i vintern, säger Stefán Nielsen.

 

Det forskas ständigt kring användandet av geotermisk energi, då de gaser som kommer upp genom rören kan vara skadliga för naturen om de inte leds tillbaka ner i marken på rätt sätt.

 

– All energi som används på Island, vad jag vet, klassas som grön energi. Vattenkraft, vindkraft och energin från de varma källorna. Men jag tror att alla, på något vis och mer eller mindre, också gör avtryck på miljön i slutändan, avslutar

Stefán Nielsen.

 

Copyright Thea Holmqvist @ All Rights Reserved

Logotype created by Elbe Wallin